Kohderaportti: sovi muotoon

KUVAUSTIEDOT

Muotoon sopiva

Sisäuima-altaan remontti botamentilla

Nuorten lahjakkuuksien edistäminen on tärkeää myös urheilun saralla: Tästä syystä Glarnerlandin liikunta-, vapaa-ajan- ja kulttuurikeskuksen Lintharenan projektiin osallistujat päättivät vuonna 2021 paitsi kunnostaa uima-allasaluetta. ​laitos, mutta myös rakentaa kaksi uutta lasten kahluuallasta . Toteutukseen tarvittavat erikoistuotteet hankittiin yhdestä lähteestä järjestelmärakentamisen asiantuntija Botamentin toimesta. Bottrop-yhtiö toimitti sekä lasten kahluualtaaseen muovatun osarakenteen että rakennuskemialliset komponentit uuden laatoituksen asennukseen.

Lintharena - urheilu-, kokous- ja kulttuurikeskus Glarnerlandissa - perustettiin vuonna 1969 Glarner Unterlandin urheilukeskukseksi Näfelsiin. Tilan modernisoinnista ja laajentamisesta uudella nimellä päätettiin vuonna 2018. Kuva: Glarus Northin kunta
Suuren laitoksen rakennustyöt alkoivat keväällä 2020. Erityistä huomiota kiinnitettiin myös sisäuima-altaan elvyttämiseen ja lapsiystävälliseen suunnitteluun. Kuva: Fehlmann AG

Yli 53 vuoden ajan urheilun ystävät eivät ole vetäneet Glarus Nordin kuntaa vain patikointiin tai hiihtoon: Näfelsin kylässä sijaitseva Lintharena – urheilukeskus, jossa on kattavat ulkotilat, sisäuima-allas sekä hotelli ja ravintola – on yksi alueen suosituimmista matkailunähtävyyksistä, koska se tarjoaa laajan valikoiman vapaa-ajan aktiviteetteja nuorille ja vanhoille. Jotta sisäuima-allasalueesta tulisi tulevaisuudessa entistäkin houkuttelevampi vierailijoille, Lintharena-allaskompleksi uusittiin hiljattain osana liikuntakeskuksen kokonaisremonttia ja laajennusta. Botamentin laatoitustuotteiden ja uima-allaslistausten avulla perinteiseen Glarner-kompleksiin luotiin moderni uima-allas, jossa on wellness-hahmo ja uusi lasten kahluuallas.

Perinteinen laitos,
Urheilu-, kokous- ja kulttuuritila perustettiin vuonna 1969 Glarner Unterland -urheilukeskukseksi. Vuonna 2003 tehtiin ensimmäinen laaja peruskorjaus vilkkaassa tilassa. Jotta vierailijoille voitaisiin tarjota kokonaisvaltainen, moderni vapaa-ajan konsepti, areenan yleinen peruskorjaus ja laajennus päätettiin lopulta vuonna 2018. Tämän aikana entinen osuuskunta siirtyi Glarus Nordin kunnan omaisuudeksi ja muutettiin julkiseksi osakeyhtiöksi. Rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2020. 20 kuukauden rakentamisen jälkeen nykyaikainen vapaa-ajankeskus avasi vihdoin jälleen ovensa 18.12.2021. 1960-luvun lopun tarkoitukseen rakennetusta liikuntakeskuksesta tuli monitoiminen vapaa-ajan keskus, jossa oli hotelli, ravintola ja laaja valikoima aktiviteetteja. Uudessa Lintharenassa on vastaanotto myymälällä, urheilu- ja boulderointihalli sekä sisäuima-allas ulkoaltaalla ja tilava pysäköintialue.

Uimisen iloa nuorille ja vanhoille,
Jotta kaikenikäisille uimaharrastajille voitaisiin tarjota miellyttävä harjoittelu- ja kylpyympäristö, areenan sisäuima-allasalueeseen kiinnitettiin remontin aikana erityistä huomiota. Uima-allastilat ja koko avojaloin alueen vanhentunut laatoitus uusittiin ja suunniteltiin uudelleen. Lisäksi perustettiin kaksiosainen kahluuallasalue pienille lapsille. Työn suoritti Fehlmann AG – Hunzenschwilin keraamisten päällysteiden ja luonnonkivien asiantuntija. Sekä laattojen asennus että vauva- ja taaperoaltaan suunnittelu ja suunnittelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä Bottrop-pohjaisen järjestelmärakennusmateriaalien asiantuntijan Botamentin kanssa. Hän toimitti toteutukseen tarvittavat laatoitustuotteet ja muovatut komponentit yhdestä paikasta. Kesä-elokuussa 2021 rakennettiin täysin uusi uima-alue vain kolmessa kuukaudessa – joka ei täytä vain uusimpia esteettisiä vaatimuksia.

pyöreä juttu
Kahden pyöreän lastenaltaan alusrakenne esivalmistettiin saksalaisessa Botamentin tehtaassa ja tuotiin sitten rakennustyömaalle Näfelsiin. Noin 100 neliömetrin kahluuallasrakenteen kuljetuksen helpottamiseksi kahden ympyrän eri osaelementit jyrsittiin ensin kovasta vaahdosta CNC-jyrsintärobotilla. Nämä vahvistettiin sitten suoraan alkalinkestävällä lasikuitukankaalla ja päällystettiin muovimodifioidulla laastilla. Lisäsuojan tarjoamiseksi kosteuden sisäänpääsyä vastaan ​​muovatut osat tiivistettiin lopulta mineraalipohjaisella Botament MD2 The Blue 1 -erikoistiivisteellä. Eurooppalaisen standardin EN 14891 mukaisesti MD2:ta voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona laattalattian alla. Erittäin joustava tiiviste soveltuu erityisesti uima-altaisiin.

Bottropin Botament GmbH vastasi kahden uuden lasten kahluualtaan alustan valmistuksesta. Kuva: Botament
Kuljetuksen helpottamiseksi Sveitsiin yksittäiset pyöreät elementit jyrsittiin jäykästä polystyreenivaahdosta, vahvistettiin ja tiivistettiin mineraalipohjaisella erikoistiivisteellä Botament MD2 The Blue 1. Kuva: Botament

Lyhennetty rakennusaika
Koska pinnoitettujen elementtien ydin koostuu ekstrudoidusta polystyreenivaahdosta, ovat Botamentin käyttövalmiit uima-allaslistat erityisen edullisia asennusajan suhteen. Mittatilaustyönä valmistettu jäykkä vaahtomuovialusta pystyttiin asentamaan areenalle kolmessa päivässä, kun taas perinteisten betonirakenteiden kuivuminen kestää vähintään kuusi kuukautta. Allaslistajen jatkokäsittely oli myös erittäin helppoa: Listat täytyi kohdistaa paikan päällä ja kiinnittää alustaan ​​Botamentin sementtimäisellä S1 joustavalla liimalaastilla M21 HP. Liimaa ja tiivistysainetta MS6 käytettiin yksittäisten elementtien liimaamiseen yhteen. Puskasaumat työstettiin sitten erittäin joustavalla, fleecepäällysteisellä tiivistenauhalla SB78.

Tiheä ja tuottava
Ensiluokkainen liima M21 HP on erittäin joustava ja täyttää eurooppalaisen standardin EN 12004 S1-vaatimukset laattaliimoille. Vakaa ohut ja keskikerroksinen liima soveltuu paitsi valettujen osien asennukseen, myös lähes kaikkien keraamisten seinä- ja lattiapäällysteiden sekä värjäytymiselle herkkien luonnonkivien asennukseen sisällä ja ulkona. Bottrop-yhtiön äskettäin kehitetyn ja erittäin tehokkaan ilmavirtaustekniikan ansiosta joustava liima on erityisen helppo ja sileä käsitellä. Elastista, kosteutta kovettuvaa liimaa ja tiivisteainetta MS6 käytettiin myös alusrakenteen päittäisliittämiseen. ETAG 022-3:n mukaan arvioitu monikäyttöinen rakennusmateriaali on yhteensopiva eri materiaalien kanssa ja sillä on erittäin vahva tarttuvuus. Kaksi pyöreää lasten kahluuallasta, jotka olivat erillään toisistaan, laatoitettiin sitten vaalealla keraamisella mosaiikilla.

Paikan päällä Fehlmann AG:n työntekijät kokosivat yksittäiset osat pyöreiksi ja ne koottiin kestävillä, erityisen kestävillä tiiviste- ja liima-aineilla. Kuva: Botament
Lopuksi alusrakenne päällystettiin moderneilla luonnonvärisillä mosaiikkilaatoilla. Kuva: Botament

Erikoislaasti uima-altaisiin
Jotta nuorten tilojen lisäksi myös muu Lintharenan kylpylä loistaisi uudessa loistossaan, uusittiin myös liikuntakeskuksen koko uima-allasalue. Noin 1 000 neliömetrin pinta-ala oli kahluualtaan tapaan päällystetty moderneilla luonnonvärisillä mosaiikkilaatoilla. Koska oikean saumauslaastin valinta määrää koko keraamisen päällysteen kestävyyden erityisesti tiheästi liikennöidyillä alueilla, hankkeessa mukana olevat valitsivat Botamentin kemiallisesti ja mekaanisesti erittäin kestävän reaktiohartsisauma- ja liimamassan MULTIFUGE Diamond MAX. Materiaalitehokkaassa rakennusmateriaalissa yhdistyy laaja valikoima käyttökohteita ja siksi sitä voidaan käyttää myös laattojen turvalliseen liimaamiseen. Lämpimän harmaan sävynsä ansiosta liitokset sopivat värillisesti sisäuima-altaan kokonaiskonseptiin. Vettä ja likaa hylkivä laasti koostuu kolmesta komponentista ja se voidaan sekoittaa hetkessä. Uuden 3K-kaavan ansiosta se mahdollistaa erittäin pitkän käsittelyajan. Laadukkaalla materiaalilla on toinen etu erityisesti uima-allasalueella: Koska MULTIFUGE Diamond MAXin hieno saumapinta on erityisen kulutusta kestävä, pinta voidaan puhdistaa painepesurilla. Tämä helpottaa myös hygieenisesti vaativan avojaloin alueen hoitoa.

Lasten kahluualtaan laatoitus - samoin kuin koko altaan ympäristö - liimattiin ja injektoitiin MULTIFUGE Diamond MAXilla harmaalla ja hopeanharmaalla. Kuva: Fehlmann AG
MULTIFUGE Diamond MAXin hieno saumapinta kestää erityisen hyvin kulutusta ja voidaan puhdistaa painepesurilla. Kuva: Fehlmann AG

Kaikki yhdestä lähteestä
Erityisenä haasteena rakennustyön aikana oli uuden lasten kahluualtaan toteutus, koska alusrakenteen pitkä asennus- ja kuivumisaika olisi vaarantanut aikataulun noudattamisen. Tässä Botamentin rooli kokonaisten järjestelmien toimittajana osoittautui eduksi: ”Koska muovattujen osien suunnittelu ja koordinoidut rakennuskemialliset komponentit toimitti yksi yritys yhdessä sovellusteknologian tuen kanssa, rajapintojen koordinointi muiden toimialojen kanssa oli erittäin helppoa”, selittää Botamentin alueen johtaja Dirk Geisseler. ”Projektiprosessia ei optimoitu vain logistisesti, vaan myös intensiivisempi neuvonta taattiin. Rakentamisen pysähtymisriskiä pienensi merkittävästi mahdollisuus saada kokonaisvaltainen tuki Näfelsin hankkeelle. Kaikkien projektiin osallistuneiden ja Fehlmann AG:n ammattitaitoisen tiimin tiiviin yhteistyön ansiosta sisäuima-altaan saneeraus saatiin päätökseen erittäin lyhyessä ajassa.

rakennuspaneeli:

Rakennusprojekti: Lintharenan lastenaltaan kunnostus, Näfels, Sveitsi
Rakentaja: Lintharena AG, Näfels, Sveitsi
Tiivistystyöt: Fehlmann AG, Hunzenschwil, Sveitsi
Tiivistysjärjestelmän valmistaja: Botament GmbH, Bottrop
Toteutusaika: kesäkuusta elokuuhun 2021