Kohderaportti: Päiväkoti kulmilla ja reunoilla

KUVAUSTIEDOT

Lastenhuone kulmilla
ja reunat

Botamentin nopea rakennusvesieristys

Ekologisella väitteellä oli keskeinen rooli päiväkodin ”In der Mühle” uudessa rakentamisessa Murgiin (Baden-Württemberg). Viidestä toisiinsa yhdistetystä omakotitalosta koostuva rakennus on siis rakennettu puusta. Päiväkodin rakentamisessa keskityttiin tukialueeseen. Botamentin reaktiivisella tiivisteellä RD2 The Green 1 pystyttiin tiivistämään siirto puurakenteesta betoniperustuslaattaan luotettavasti lukuisista monimutkaisista kulmarakenteista huolimatta. Materiaalin nopea kovettuminen takasi nopean rakennusajan.

Vuonna 2020 Baden-Württembergin Murgin kunnassa rakennettiin uusi päiväkoti ”In der Mühle”. Suunnitteluvaiheessa Ernesto Preiserin tilaamat arkkitehdit kohtasivat haasteen löytää sopiva rakennuskonsepti pitkälle kapealle alueelle. Suunnittelussa on siis suunniteltu viiden harjakattoisen rakennuksen sarja, jotka sulautuvat toisiinsa. Tällä tavalla rakennuksen suuri tilavuus pystyttiin taitavasti lohkomaan ja käytettävissä olevaa tilaa hyödyntämään optimaalisesti. Kaksikerroksisessa päiväkodissa on tilaa kolmelle päiväkotiryhmälle ja kolmelle tavalliselle ryhmälle sekä tilava ulkoleikkialue.

Kestävyys ja taloudellisuus yhdistettynä

Tavoitteena oli luoda kestävän tason korkeatasoinen rakennus, joka korostaa myös Murgin kunnan ekologista painopistettä. Kiinteistöllä aiemmin toimineen puusahan pohjalta projektipäälliköt päättivät toteuttaa puurakentamisen. Ekologinen rakennusmateriaali määrittelee päiväkodin ulkonäön niin sisällä kuin ulkona, antaa huoneille lämpimän tunnelman ja ennen kaikkea varmistaa terveellisen sisäilmaston. Puurakentaminen osoittautui myös taloudelliseksi: Rakentamisen nopea eteneminen saavutettiin käyttämällä esivalmistettuja Lignotrend-komponentteja päiväkodin seiniin, kattoihin ja kattoihin.

Haasta maakosketusalue

Erityistä huomiota kiinnitettiin herkän pohja-alueen suunnitteluun, joka muodostaa siirtymän betoniperustuslevystä puurakenteeseen. Toiminnallisen ja ammattimaisen tiivisteen järjestäminen suojaamaan vaikutuksilta, kuten suoloilta, mineraaleilta, kosteudelta sekä huurre- ja sulamismuutoksilta, on olennaista tällä alueella. Tiivistystyössä haasteeksi osoittautui kuitenkin päiväkodin kulmarakentaminen ja julkisivurakentaminen. Joten vaikeus oli sulkea monet kulmat turvallisesti. Kuten toimeenpaneva yritys, Zimmerei Kock & Götte Weilheimista, havaitsi, kylmä itseliimautuva bitumitiivistekalvo ei olisi ollut tehokas. Aallonmuodostus ja kiinnittymisen puute pohjalevyyn vastustivat tiivistystä KSK:lla.

Reaktiivinen tiivistys vaihtoehtona

Lopulta vaativaan projektiin löydettiin sopiva ratkaisu Botamentin reaktiivisella vesieristyksellä. Botament RD2 Green 1 on kaksikomponenttinen reaktiivinen vedeneristys uudis- ja saneerauskohteisiin. Ratkaisulle on tunnusomaista ennen kaikkea sen hyvät prosessointiominaisuudet. Tiiviste voidaan lastalla, harjata, ruiskuttaa ja muokata nopeasti. Optisen läpikuivausohjauksen ansiosta on helppo määrittää myöhempien töiden aika. Suuri joustavuus ja halkeamia siltaavat ominaisuudet tarjoavat myös käsityöläisille korkean turvatason suorituksen aikana. Toisin kuin bitumitiivisteet, pohjamaali ja kangas voidaan jättää pois, mikä lyhentää rakennusaikaa. RD2 ansaitsee myös ekologisen näkökulman. Koska rakennusmateriaali on bitumiton ja siksi erityisen ympäristöystävällinen.

Yksinkertainen käsittely – kestävä turvallisuus

Toteutus suoritettiin ohjeiden mukaan. Ensin aluspinta esikostutettiin tarvittavista paikoista. Tätä seurasi raaputuskerros Botament RD2:lla kolojen ja huokosten sulkemiseksi. Kuivumisen jälkeen levitettiin ensimmäinen vedeneristyskerros. Seuraavassa vaiheessa kerrokseen upotettiin molemmin puolin fleece-laminoitu ristikimmoinen PB-portaalitiivisteteippi. Liimanauhan avulla tämä voidaan asettaa nopeasti ja helposti. Botamentin erittäin joustavaa ja repeytymätöntä SB 78 -järjestelmäteippiä ja siihen liittyviä muovattuja osia käytettiin myös sisä- ja ulkokulmien muodostamiseen. Liitoksen ja kulmaliitosten tiivistämiseen käytettiin Botament-butyylitiivisteteippiä. Täyte tehtiin toisella vedeneristyskerroksella.

Pohja suljettiin kokonaan elo-syyskuussa 2019. Tärkeimmät perustelut Botament-vedeneristyksen käytön puolesta olivat hyvä ammattitaito ja yksinkertainen kulmarakenne. Lisäksi läpäisevä materiaali ei vain suojaa herkkää pohja-aluetta ulkopuolelta tulevalta kosteudelta, vaan myös edistää puun tasaisen kosteuspitoisuuden ylläpitämistä rakennuksen sisällä. Komponenttien korkean kuivausvarannon ansiosta puussa ei ole ylikosteutta. Tällä tavalla reaktiivinen tiivistys antaa kokonaisrakenteelle suuren mahdollisuuden vapautua rakenteellisista vaurioista. Ammattimainen pohjatiivistys lisää merkittävästi päiväkodin elinikää. Koska se suojaa rakennusta pitkällä aikavälillä ja kestävästi ulkoisilta vaikutuksilta ja ehkäisee kosteusvaurioita.

Rakennuspaneeli:
Rakennushanke: Päiväkodin ”In der Mühle” uudisrakennus, Murg
Asiakas: Pormestarin kanslia Murg, Murg
Arkkitehtuuri: Arkkitehtitoimisto Ernesto Preiser, Waldshut-Tiengen
Tiivistys- ja laatoitusjärjestelmän valmistaja: Botament GmbH, Bottrop
Tiivistystyöt: puusepäntyö Kock & Götte, Weilheim
Toteutusaika: elokuu 2019 – syyskuu 2019

Baden-Württembergin Murgin kuntaan rakennettiin uusi puurakentamisen päiväkoti. Kuva: Agency Photo & Design, Waldshut
Rakennuksen suuri tilavuus hajotettiin taitavasti viidellä harjakattoisella rakenteella. Kuva: Agency Photo & Design, Waldshut
Ekologinen rakennusmateriaali puu määrää rakennuksen ulkonäön sisältä ja ulkoa. Kuva: Agency Photo & Design, Waldshut
Puu takaa miellyttävän tunnelman ja terveellisen sisäilman huoneissa. Kuva: Agency Photo & Design, Waldshut
Pohjatiivisteen suorittamiseen käytettiin RD2 The Green 1 -reaktiivisen tiivisteen lisäksi PB-portaalitiivisteteippiä, SB 78 -järjestelmäteippiä ja Botamentin butyylitiivisteteippiä. Kuva: Ernesto Preiser
Erityisesti kulmien muodostus onnistui helposti Botamentin reaktiivisella vesieristyksellä. Kuva: Ernesto Preiser