Objektiraportti: Tiheästi rakennetut vesimaailmat

Kuva: Leipzigin eläintarha
KUVAUSTIEDOT

Tiheästi rakennetut vesimaailmat

Aika-optimoitu pohjatiiviste botamentilla

Leipzigin eläintarha on yksi Euroopan lajirikkaimmista eläinpuistoista. Siellä on muun muassa jugend-akvaario, jota on modernisoitu viimeisten kolmen vuoden aikana. Täällä kosteuden tunkeutuminen on ollut rakennuskankaiden ongelma vuosikymmeniä. Botamentin reaktiivinen vedeneristys RD1 Universal osoittautui korjauksen aikana helppokäyttöiseksi vedeneristysmateriaaliksi, joka antaa pohja-alueen pitkäaikaisen kosteussuojan.

Yli 100 vuotta vanhan Leipzigin eläintarharakennuksen rakenne osoitti äskettäin merkittäviä vaurioita pysyvän veden ja kosteuden altistumisen vuoksi. Tekniset laitteet ja energiatekijät eivät enää vastanneet tämän päivän vaatimuksia. Siksi akvaarion perinteisessä historiassa avattiin uusi luku ja toteutettiin modernisointi.

Leipzigin eläintarhan akvaario rakennettiin jugendtyyliin vuonna 1910, ja siellä asuu ainutlaatuinen valikoima erilaisia ​​lajeja.
Historiallista rakennusta laajennettiin vuonna 1992 uudella siivellä.

Rakennushankkeen suunnittelua vaikeuttivat vuosien varrella sopeutuneet rakenteelliset olosuhteet muistomerkki-, palo- ja tulvasuojelualueilla. Jotta akvaarion sulkemisvaihetta ei turhaan pidentäisi, etsittiin ratkaisua, jonka avulla maan kanssa kosketuksissa olevat perustukset voidaan korjata turvallisesti ja oikea-aikaisesti. Pohjapinnat tiivistettiin luotettavasti Botamentin erittäin joustavalla ja halkeamia silloittavalla RD1 Universal reaktiivisella tiivisteaineella. Tässä yhteydessä vesieristyksen nopea käsittely ja asettaminen takasi korjaustoimenpiteiden nopean valmistumisen. Jo syyskuussa 2020 yritys Boost Müchelistä (Saksi-Anhalt) aloitti ulkotyöt. Molempien rakennuksen osien perustusten paljastuttua valmistaja teki reaktiivisen vedeneristyksen keväällä 2021.

Helppo käsittely

Yleistiivisteen yksikomponenttisen koostumuksen ansiosta materiaalia ei tarvitse sekoittaa rakennustyömaalla. Käyttövalmis ja ilman pohjustetta käytettävä RD1 tekee vaikutuksen myös erityisen lyhyellä kuivumisajallaan. Perinteisen bitumipohjaisen vedeneristyksen kuivuminen kestää jopa viisi päivää, kun taas Botamentin bitumiton vedeneristys kestää sateen jo kuuden tunnin kuluttua. Eristys- ja viemäröintilevyt voidaan myös liimata jo kahdeksan tunnin kuluttua. Tuotteen värinmuutos – märkänä kirkkaasta petroliinista kirkkaan turkoosiksi – helpottaa kuivausprosessin hallintaa. Liuotinvapaalla polymeeridispersiolla on pitkä käyttöikä, joten vedeneristys voidaan käsitellä paljon helpommin kuin perinteinen kaksikomponenttinen reaktiivinen vedeneristys erityisesti lämpiminä päivinä.

Botamentin RD1 Universal reaktiivinen tiiviste mahdollisti pohjaalueiden tiivistämisen nopeasti ja turvallisesti – osittain rosoisesta muurauksesta huolimatta.
RD1 on käyttövalmis ja voidaan levittää ruiskuttamalla ilman etukäteispohjustusta. Vahvan vihreän reaktiivisen tiivisteen värinmuutos osoittaa levitetyn kerroksen kuivumisasteen.

Suihkuta lastan sijaan

Toinen etu: reaktiivinen vedeneristys voidaan harjata, lastalla ja ruiskuttaa. Se levitettiin mekaanisesti Leipzigissä aikatehokkaasti ja erityisen taloudellisesti. Tätä tarkoitusta varten tiivistenauhat asennettiin ensin. Sitten substraatti esikostutettiin. Vuonna 1992 avatun uuden siiven erityisen vaurioitunut pohja käsiteltiin aiemmin sementtilapsilla. Sitten tarvittiin vain ruiskutuskoneet pystyttää ja ruiskutuskuviota säätää. Lopuksi ohut kerros kuituvahvistettua tiivistettä, joka on erittäin joustava ja halkeamia silloittava, varmistaa, että akvaarion perustukset ovat jälleen vesitiiviitä. RD1:n korkean pakkasen- ja ikääntymiskestävyyden ansiosta suositun eläintarhan pohja ja siten sisätilat ovat suojassa vaurioilta pitkällä aikavälillä.

Rakennusprojektin tiukan aikataulun lisäksi piti ottaa huomioon myös eläintarhan sijainti. Koska tämä on Parthe-joen rannan välittömässä läheisyydessä. Täällä pohjavesi nousee erityisen korkealle koko eläintarhan alueella. Äskettäin levitetyn reaktiivisen vedeneristyksen RD1 avulla vesi poistuu tulevaisuudessa luotettavasti ja rakennuskangas on suojattu kosteudelta pitkällä aikavälillä.

Perusremontti valmistui muutamassa viikossa keväällä 2021. Erittäin joustava ja halkeamia silloittava reaktiivinen vedeneristys suojaa historiallista rakennuskantaa pitkällä aikavälillä veden sisäänpääsyltä.